Bestel het gratis boek
 
 
 
 
Bel mij terug


 

Direct afrekenen, stamrechtverzekering of BV

Als u een gouden handdruk gaat ontvangen, moet u beslissen wat u met dit geld gaat doen. Er zijn - fiscaal bepaald - vier opties voor uw gouden handdruk:

  1. Direct afrekenen met de belasting.
  2. Gouden handdruk banksparen.
  3. Stamrechtverzekering.
  4. Stamrecht BV.

De opties kunnen gecombineerd worden, bijvoorbeeld door een deel van de gouden handdruk meteen af te rekenen met de belasting en een ander deel te besteden voor aankoop van een stamrecht.

Direct afrekenen met de belasting

U kunt ervoor kiezen om de gouden handdruk gelijk op uw bankrekening te laten storten. Dit heeft het voordeel dat u meteen netto geld in handen krijgt.
Er kleeft ook een groot nadeel aan: de uitkering wordt belast in box 1 met vaak 52%. Daarnaast komt hiermee de uitkering in box 3, waar u jaarlijks over uw vermogen 1,2% vermogensrendementsheffing moet betalen.

Direct afrekenen lijkt dan ook alleen raadzaam wanneer u de gouden handdruk geheel of gedeeltelijk direct wilt besteden voor consumptieve doelen, zoals het kopen van een auto.

Gouden handdruk banksparen

Bij gouden handdruk banksparen wordt (een deel van) uw gouden handdruk onbelast op een geblokkeerde bankrekening gestort die vermogen opbouwt en uitkeert. De uitkeringen kunnen direct starten, of uitgesteld worden tot een latere periode.

Deze bankrekening kan een spaarrekening zijn of een beleggingsrekening. Met een spaarrekening ontvangt u een gegarandeerde rente. Met een beleggingsrekening kan het rendement hoger zijn, maar er is ook neerwaarts risico, dus is er geen zekerheid op de vermogensopbouw en (toekomstige) uitkeringen.

Stamrechtverzekering

U kunt uw gouden handdruk ook geheel of gedeeltelijk gebruiken als stamrechtverzekering, zodat u direct of op termijn een aanvullend inkomen creëert.

De gouden handdruk wordt dan onbelast als koopsom voor een stamrechtverzekering gestort bij een levensverzekeringsmaatschappij. De periodieke uitkeringen uit de stamrechtverzekering zijn wel belast, maar vaak in een lagere belastingschaal. De uitkeringen kunnen meteen plaatsvinden of op termijn, bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken of als aanvulling op uw pensioen.

Bij een uitkering op termijn groeit het belastingvrije kapitaal eerst een aantal jaren, waardoor u op termijn een hogere uitkering krijgt.

De stamrechtverzekering is vooral interessant als u het geld niet direct nodig heeft.

Let op: de werkgever moet de gouden handdruk rechtstreeks overmaken naar de verzekeringsmaatschappij. De werknemer mag niet eerst over het geld beschikken. Zie ook de voorwaarden voor stamrecht vrijstelling.

Stamrecht BV

Als laatste optie kunt u een stamrecht BV oprichten.

Bij een eigen stamrecht BV wordt de gouden handdruk gestort op de bankrekening van de opgerichte stamrecht BV.

Deze optie is interessant als u wilt gaan ondernemen en uw gouden handdruk hierbij wilt gebruiken als werkkapitaal, of als u zelf actief wilt gaan beleggen binnen de stamrecht BV.

Bedenk wel dat er, naast de kosten voor het oprichten en in stand houden van een stamrecht BV, ook werkzaamheden verricht moeten worden op het gebied van: beleggings- of vermogensbeheer, de fiscalist, de boekhouding, de accountant, jaarstukken, de belastingdienst en de Kamer van Koophandel, etc..

Om te beoordelen of een stamrecht BV voor u een geschikte oplossing is, kunt u onze online stamrecht BV check uitvoeren. 
Help | Disclaimer | Over Ons  SM 
0