Bestel het gratis boek
 
 
 
 
Bel mij terug


 

Uw ontslagvergoeding optimaal besteden

Als u een gouden handdruk als ontslagvergoeding gaat ontvangen, moet u beslissen hoe u deze ontslagvergoeding gaat besteden. De keuzes hierbij zijn belangrijk en kunnen grote verschillen opleveren.

De vraag wat voor u de beste oplossing is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de vraag waarvoor u het geld wilt gaan gebruiken.

Let op: het is belangrijk u te realiseren, dat uitkering van de ontslagvergoeding aan uzelf betekent dat alle andere "mogelijk betere" oplossingen daarmee in principe zijn uitgesloten. De ontslagvergoeding wordt dan in box 1 belast, hetgeen meestal betekent dat u er minder dan de helft van overhoudt.

Op deze pagina introduceren we kort de mogelijkheden voor aanwending van uw ontslagvergoeding. Daarna kunt met behulp van onze 'besteding berekenen' rekenmodule zelf doorrekenen wat de mogelijkheden voor u kunnen opleveren.

Stamrechtvrijstelling

Als u een ontslagvergoeding ontvangt van uw (ex)werkgever, wordt deze in principe gezien als loon en op het moment van uitkeren belast in box 1.

Om deze vaak maximale belasting te voorkomen, kan de ontslagvergoeding ook als zogenaamd 'stamrecht' uitgekeerd worden: een aanspraak op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon.
Deze periodieke uitkeringen kunnen direct ingaan, maar ook worden uitgesteld. De periode waarin wordt uitgekeerd kent een minimum, dat afhankelijk is van uw leeftijd.
Zie voor details de voorwaarden voor stamrechtvrijstelling.

De ontslagvergoeding is dan onbelast op het moment van uitkering. In plaats daarvan worden de periodieke uitkeringen uit dit stamrecht belast.

Dit heeft een aantal fiscale voordelen:

 • Door spreiding betaalt u doorgaans minder belasting.
 • Als u met pensioen bent, betaalt u doorgaans minder belasting.
 • U kunt de ontslagvergoeding onbelast laten groeien.

Om voor deze stamrechtvrijstelling in aanmerking te komen moet de ontslagvergoeding gebruikt worden als stamrecht, door middel van een stamrechtverzekering bij een verzekeraar, een stamrecht spaarrekening bij een bank, of in een op te richten stamrecht BV.

Als u een gouden handdruk ontvangt heeft u dus vier opties:

 1. Direct afrekenen met de belasting.
 2. Als stamrechtverzekering storten bij een verzekeraar.
 3. Als stamrecht spaarrekening storten bij een bank.
 4. Storten in een op te richten stamrecht BV.

De vier opties zijn ook met elkaar te combineren, door de gouden handdruk op te delen. Wat voor u de beste optie is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Stel uzelf hierbij de volgende vragen:

 1. Heeft u (een deel van) het geld direct nodig?
  Bijvoorbeeld om een auto te kunnen kopen.
   
 2. Heeft u behoefte aan een direct ingaande periodieke uitkering, al dan niet tijdelijk?
  Bijvoorbeeld als aanvulling op een uitkering, of om nu te kunnen stoppen met werken.
   
 3. Gaat u een eigen bedrijf beginnen en wilt u het geld daarvoor gebruiken?
   
 4. Of heeft u het geld nu niet nodig?
  En kunt u het dus gebruiken als spaarpotje voor later.
   

Direct of op korte termijn uw gouden handdruk nodig

Als u direct of op korte termijn geld nodig heeft zijn er twee opties: direct uitkeren en afrekenen met de belasting, of een direct ingaand stamrecht (direct ingaande periodieke uitkeringen uit een stamrechtverzekering of via een bankspaarrekening). In beide gevallen betaalt u belasting in box 1 over de uit te keren bedragen; dit kan oplopen tot 52%.

Een direct ingaand stamrecht kan u hierbij een (flink) fiscaal voordeel opleveren, zeker als u de komende jaren geen of minder inkomen (in box 1) geniet. De ontslagvergoeding wordt dan immers door de ruimte in de lagere belastingschalen in verband met de spreiding van de uitkeringen lager belast.

Een direct ingaand stamrecht kan in de vorm van een direct ingaande stamrechtverzekering of direct ingaand stamrecht banksparen. Een stamrechtverzekering is een type lijfrenteverzekering waar de ontslagvergoeding in ondergebracht kan worden, waar rendement op wordt gemaakt door de verzekeraar, terwijl deze ook aan u periodiek uitkeert. De bankspaaroptie, die sinds 2010 beschikbaar is voor de gouden handdruk, doet in principe hetzelfde. In plaats van dat de gouden handdruk in een verzekering is ondergebracht, staat het bedrag op een geblokkeerde bankrekening.

U heeft uw gouden handdruk niet op korte termijn nodig

Als u uw ontslagvergoeding nu (gedeeltelijk) niet nodig heeft, kunt u het aanwenden via een stamrechtverzekering of stamrecht banksparen, waar u dan op termijn een periodieke uitkering uit krijgt. Uw gouden handdruk wordt daarmee apart gezet om rendement te maken zodat het ingelegde bedrag groeit en u dit na verloop van tijd kunt omzetten naar een uitkerende variant.

Een voordeel is dat u nu geen belasting over uw ontslaguitkering betaalt, en dus rendement maakt op de bruto ontslagvergoeding. Daarnaast betaalt u vanaf uw pensioen doorgaans veel minder belasting in box 1.

U gaat dus sparen met de ontslaguitkering. Hoeveel geld u aan het eind heeft opgebouwd is afhankelijk van het rendement dat u met uw geld behaalt. Het eindkapitaal kan gegarandeerd zijn, of afhankelijk van het resultaat van beleggingen. De meeste mensen kiezen voor gegarandeerd sparen met hun ontslagvergoeding.

Een uitgesteld stamrecht kan ook in de vorm van een koopsom. Een koopsom rendeert in de loop der jaren tot een eindkapitaal. Het eindkapitaal moet op de einddatum besteed worden voor de aankoop van een periodieke uitkeringen.

Naast de genoemde stamrechtverzekering, stamrecht banksparen en koopsom bij een verzekeraar, kunt u ook een eigen stamrecht BV oprichten. Door de kosten die het oprichten en het in stand houden van een stamrecht BV met zich meebrengen, is dit doorgaans pas interessant bij een koopsom vanaf circa € 75.000.

Om te kijken of een stamrecht BV voor u een geschikte oplossing is, kunt u onze online stamrecht B.V. check uitvoeren.

Gouden handdruk besteding mede bepaald door

Als u al een nieuwe baan heeft of bijna met pensioen gaat is de keuze voor de besteding vaak niet moeilijk. U kunt dan de stamrechtvrijstelling realiseren met behulp van de 'standaard' producten: een direct ingaande stamrechtverzekering, stamrecht spaarrekening of een stamrecht koopsom.

Maar wat nu als de toekomst niet zo duidelijk is? Dan is waarschijnlijk flexibiliteit in de besteding van uw ontslagvergoeding belangrijk voor u. Er zijn verzekeringsproducten op de markt, waarbij u flexibel kunt omgaan met uw stamrecht. De meest flexibele vorm is de stamrecht BV.

Kenmerkend voor deze flexibele producten is dat ze, binnen de fiscale mogelijkheden, flexibiliteit bieden. U kunt van uw (tijdelijke) uitkering genieten wanneer u dat wilt en de uitkering stoppen als u deze niet meer nodig heeft. Ook de hoogte kan hierbij variƫren.

Maar bedenk wel dat 'elk voordeel een nadeel heeft'; voor flexibele producten geldt dat ze doorgaans wat 'duurder' zijn. Bij flexibele stamrechtverzekeringen kan bijvoorbeeld bij een tussentijdse uitkering de garantie op het eindkapitaal vervallen. Wanneer u een stamrecht BV opricht heeft u flexibiliteit in de uitkering en bepaalt u zelf hoe rendement gemaakt wordt. Hier zitten echter wel oprichtingskosten aan vast.

Eigen bedrijf beginnen met een stamrecht BV

Als u een eigen bedrijf gaat beginnen, kunt u uw ontslagvergoeding hiervoor aanwenden, mits u dit vanuit een stamrecht BV gaat doen.

Hier zitten haken en ogen aan en het is dan ook verstandig hiervoor advies te zoeken bij een fiscaal adviseur.

Gebruik nu de 'besteding berekenen' rekenmodule om zelf door te rekenen wat de mogelijkheden voor u kunnen opleveren.
 
Help | Disclaimer | Over Ons  SM 
0